”În anul 2003 am plecat în această călătorie a lumii culorilor cu un slogan: „ Trăim pentru a picta şi viaţa ne este colorată ”, şi, pentru un timp, am perceput culoarea ca o sursă vie de existenţă. La un curs de pictură, în prezenţa marilor pictori şi profesori clujeni Botiș Teodor şi Nimigeanu Viorel, ni s-a explicat cum Nichita Stănescu i-a uimit în anul 1976 cu minunatul său gest de a scrie pe un perete din Galeria artiştilor plastici de pe fosta stradă 6 Martie, următorul lucru : „Tablourile sunt roţile pătrate ale inimilor noastre!” … Acest lucru m-a făcut să înţeleg că sufletul omului este arta şi trebuie să aduc un omagiu acestei trăiri prin înfiinţarea „Clubului de Pictură P9 (adică: 9 ne pasă de acest Proiect). Mulţumită domnului director Silviu Corpodean, am reuşit să fondăm şi să deschidem porţile Clubului de Pictură al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, la data de 9 Decembrie 2004. Un moment important pentru clujenii atraşi de frumos, atraşi de pictură. Clubul a fost creat şi este creat în mod special studenţilor dar şi celorlalte categorii de vârstă, ocupaţie. S-a lucrat cu un efectiv de 7-35 de membri într-o grupă. Au existat, activităţi pline de energie şi spirit artistic, ca de exemplu amintim faptul că anual s-au organizat workshop-uri, ateliere deschise, action painting, expoziţii (pastel, acryl, ulei, tehnică mixtă, colaje etc.), festivalul studenţesc „Primăvara artelor”, spectacol în cadrul clubului: „Ovidiu şi studentul”, promovarea de noi valori etc..”
Călătoria în lumea culorilor pe care a început-o Ovidiu Octavian Opaiț acum mai bine de 10 ani, continuă cu aceași ardoare și pasiune, iar ca ceva inedit, câțiva din primii membri ai acestiu club de pictură, se regăsesc printre cei mai activi, și vin în continuare, sâmbătă de sâmbătă să-și potolească setea de frumos și de cunoaștere, într-un loc devenit de tainică evadare a spiritului încărcat de inspirație, curaj și aspirație.
Reorganizat la sfârșitul anului 2013, Clubul de Pictură redenumit: Pictură Student Club, propune continuarea inițierii în lumea picturii, a istoriei artelor și a creației artistice. Ca tematică acest curs este structurat pe durata unui an universitar, și este deschis tuturor studenților, masteranzilor, doctoranzilor de la toate facultățile clujene, precum și iubitorilor de artă până în 35 de ani.
Cu sprijinul acordat de actualul director al CCS – domnul Milășan Flavius, clubul a fost dotat cu minimul necesar de materiale specifice artei picturii.
Încă din anul 2014, activitatea clubului a cunoscut o amplă dezvoltare, organizându-se numeroase expoziții de pictură și expoziții de icoane, vizite cu scop didactic la muzee de artă din Cluj-Napoca și din țară, toate având ca obiective educarea și promovarea în același timp a autorilor și a produselor obținute în cadrul clubului.
Pentru anul 2015 a fost propus și se află în derulare și un ciclu de conferințe sub genericul: Marile Teme ale Artei Picturii; conferințele se vor desfășura lunar. Prima conferință a avut loc în data de 10 februarie, și s-a intitulat Cum să înțelegem arta picturii?, conferința a fost însoțită de video-proiecție. Promovarea în mass media și în mediul virtual al acestor evenimente se face prin afișe, comunicate de presă și prin intermediul paginii de facebook a CCS Cluj-Napoca.
Atât cursul de pictură cât și conferințele pe teme de arta picturii, care au menirea de a familiariza tinerii studenți cu registrul valoric al artelor plastice, mai precis cu meșteșugul picturii este coordonat de conf.univ.dr. Marcel Muntean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Artă sacră, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Cursul de pictură este săptămânal. Întâlnirile se desfășoară în fiecare sâmbătă între orele: 10.00-17.00. Pe lângă orele ce presupun pictarea propriu-zisă și aprofundarea studiului, ce sunt incluse în partea practică a cursului, structura acestuia se corelează și cu susținerea unor prelegeri menite să le ofere participanților cunoașterea îndeaproape nu doar a elementelor de limbaj plastic, ci și a celor mai importante perioade din istoria artelor și a temelor fundamentale, care au preocupat creatorii din toate timpurile.
De la înființare activitatea clubului a fost promovată prin organizarea de expoziții atât în cadrul CCS, dar și în alte locații din Cluj-Napoca, precum și prin participări la nivel național la saloane de artă organizate de către celelalte Case de Cultură din România.
Membrii clubului au expus anual în expoziții cu o tematică diversă, coordonarea fiind asigurată de fiecare dată de către experți și specialiști din învățământul universitar artistic clujean.
Atenția de care se bucură și acestă activitate, derulată în Casa de Cultură a Studenților, din partea instituțiilor de învățământ superior, prin asigurarea benevolă a personalului calificat, a expertizei acestora, a manageriatului expert, ne îndreptățește să afirmăm cotele ridicate la care are loc pregătirea, instruirea și finalitatea acestor demersuri.
Referent coordonator Stoica Ioana Cecilia, tel.: 0743 299025
link-ul către pagina de facebook pentru Clubul de Pictură
https://www.facebook.com/pages/Club-Pictura-CCS-Cluj-Napoca/670759342959592