Evenimente

??A început VIZUALIA, ediția a VII-a, Festival național dedicat studenților din toată țara. ?La ediția de anul acesta, participă 145 autori cu 468 de lucrări de pictură, grafică și fotografie. ?Vizionarea lucrărilor de pictură, grafică și fotografie se va putea face pe pagina de facebook: Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca Oficial, începând cu data de 23 noiembrie 2022 ( în fiecare zi vor fi postate lucrările care aparțin unei instituții), și pe ecranele instalate în interiorul și exteriorul CCS Cluj-Napoca, pe perioada festivalului.

Link Facebook: https://www.facebook.com/CasaCulturaStudentilorClujNapoca

CENTENAR TUDOR JARDA

Filarmonica de Stat Transilvania își deschide porțile publicului în noua stagiune 2022-2023, cu un concert aniversar ???
› › › CENTENAR TUDOR JARDA

? Vineri, 16 septembrie, ora 19.00
? Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”
? Bilete sunt disponibile la următorul link: https://cutt.ly/NCYNXhY

Tudor Jarda (n. 11 februarie 1922 , Cluj, România – d. 13 august 2007) a fost compozitor, dirijor și muzician român de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

Expozitia „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”

„Deschidem Noul An cu un eveniment unic – expozitia „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu”. Este o onoare pentru institutia noastra sa gazduiasca acest eveniment de importanta cultural-educativa majora, care, iata, acum, poposeste la Casa de Cultura a Studentilor „Dumitru Fărcaș”, dupa ce a strabatut circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia. Felicitari organizatorilor si asteptam publicul clujean sa ni se alature!”
Flavius Milășan – Director Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”


Expoziția, întinsă pe 600 mp, cuprinde 45 de modele, realizate din lemn ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, precum si reproduceri ale unor tablouri.
Expoziția va fi deschisă în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie 2022, după următorul program:

  • pentru grupuri de elevi organizate de școli: marți – vineri, 12:00 – 16:00;
  • pentru publicul larg: miercuri – vineri, 16.00 – 20.00; sâmbătă – duminică, 10.00 – 20.00.
    Pentru a avea acces în expoziție, adulții și copiii mai mari de 12 ani trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test Covid sau dovada că au trecut recent prin boală. Toți cei care vor să viziteze expoziția trebuie să respecte regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei: purtarea măștii și păstrarea distanței sociale față de ceilalți participanți.
    Mai multe detalii despre bilete si acces expozitie: dl. Catalin Suteu tel. 0757-040593.

Un interviu cu Flavius Milasan – director la Casa de Cultura a Studentilor Cluj Napoca Oficial, care a fost invitat la TalkShow Direct / Napoca Live

Despre cultură, studenți și evenimentele culturale, artistice și sportive.

Un interviu cu Flavius Milasan – director la Casa de Cultura a Studentilor Cluj Napoca Oficial, care a fost invitat la TalkShow Direct / Napoca Live. Moderator: Eugen Olariu

• Cum a fost afectată activitatea CCS-urilor de restricțiile pandemiei;
• CCS Cluj are șapte departamente cultural-artistice-sportive;
• Peste 360 de tineri și studenți activează în cadrul CCS Cluj;
• Organizare sub forma de: trupe, formații, cercuri, echipe;
• Folclor, teatru, jazz, literatură, pictură, grafică, fotografie, balet, dans, majorete, volei;
• Un tânăr are nevoie de minim un an de zi de pregătire pentru a urca pe scenă;
• Toamna 2022 este termenul estimat pentru atingerea nivelului de pregătire avut înainte de criza sanitară;
• Este nevoie de evenimente culturale; 150.000 de spectatori / an, perioade cu 2 – 3 evenimente / zi și peste 30.000 de studenți / an avea CCS Cluj în anii trecuți;
• Nu s-a vorbit de cultură în pandemie și nu se vorbește de cultură după pandemie;
• Cum au supraviețuit instituțiile de cultură și artiștii și cum își vor reveni după pandemie?
• Observăm o reținere atât din partea organizatorilor de spectacole cât și a publicului;
• Am încercat să diversificăm instituția, să nu fim doar o instituție de folclor sau de închiriat săli, suntem o instituție de cultură pentru tineret și pentru studenți;
• Cele 14 CCS-uri din subordonarea MTS sunt marginalizate în raport cu alte unități și nu este înțeleasă utilitatea caselor, care reprezintă o rampă de lansare pentru tineri;
• Dumitru Fărcaș și-a început cariera artistică în cadrul CCS Cluj, Horia Brenciu a plecat de la CCS Brașov;
• Accesarea fondurilor nerambursabile este unul dintre obiectivele avute în vedere de Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj Napoca – www.ccscluj.ro

https://www.facebook.com/100002075453612/posts/4095591783853296/?d=n

Cluj Folk Fest

Ne face o deosebită plăcere să anunțăm line-up-ul primei ediții a festivalului Cluj Folk Fest, care va avea loc în perioada 18-20 iunie 2021, pe scena Casa de Cultura a Studentilor Cluj Napoca Oficial!
Grăbiți-vă să prindeți un bilet la acest regal de folk, prin intermediul platformei online AmBilet.ro: https://www.ambilet.ro/tc-events/cluj-folk-fest-2021/

Concert Aniversar VOCI TRANSILVANE – 75 ani (+1) la noua casă

Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” și Corala Voci Transilvane vă invită Marți, 15 iunie, de la ora 18.30 la Concertul Aniversar ”Voci Transilvane – 75 ani (+1) la noua casă”

”Suntem bucuroși și onorați, totodată, să anunțăm faptul că începând din toamna anului 2020, prestigiosul grup coral ”Voci Transilvane” își desfășoară activitatea în cadrul Casei de Cultură a Studenților DUMITRU FĂRCAȘ din Cluj-Napoca. Instituția și întreaga comunitate a clujenilor iubitori ai muzicii corale au mult de câștigat prin acest parteneriat cultural, care va aduce mai aproape de public frumusețea, valoarea și unicitatea repertoriului Coralei Voci Transilvane, un ansamblu clujean de tradiție! Bun venit tuturor și calde gânduri de bine!” Flavius Milășan , Director Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”

Concertul va cuprinde lucrări din creația compozitorilor:
Constantin ARVINTE
Augustin BENA
Matvei I. BLANTER
Tiberiu BREDICEANU
Piotr I. CEAIKOVSKI
Adrian COROJAN
Guillaume L. COTTRAU
Marius CUTEANU
Stephen C. FOSTER
Emmerich/Imre KALMÁN
Ivan P. LARIONOV
Jean P. MARTINI
Johann STRAUSS – fiul
Vasile VASILACHE
Giuseppe VERDI
Carl ZELLER

Acestea vor fi interpretate în limbile română, engleză, germană, italiană, japoneză, latină, rusă și zulu.

Corala Voci Transilvane va evolua pe scena sălii de spectacole ”Laurențiu Hodorog”, împreună cu soprana Daniela Mureșan-Chișbora, mezzosoprana Melinda Duffner și pianista Natalia Constantin.

DIRIJOR: Adrian COROJAN

Intrarea este liberă.

Despre CORALA VOCI TRANSILVANE
?Corala Voci Transilvane, Dirijor Domnul Adrian Corojan a fost fondată în 1945, de către ilustrul pr. AUGUSTIN BENA, primul rector al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, purtând la acea vreme denumirea ”Corul mixt al Regionalei CFR Cluj”. În prezent, repertoriul ansamblului cuprinde peste 350 de titluri: muzică laică şi religioasă, colinde, lucrări din literatura muzicală românească şi universală, de la compozitorii Renaşterii până la cei contemporani, interpretarea lor făcându-se în limba originală (36 limbi). Mai multe informații sunt disponibile pe pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/vocitransilvane și pe site-ul http://www.vocitransilvane.ro/.

EXPOZITIE DE FOTOGRAFII-„Nature as you see it”

Ne pregătim să găzduim expoziția de fotografii a studenților pasionați de natură și de arta fotografică, care au surprins natura în cele mai frumoase și inedite ipostaze!

Expoziția de fotografii din cadrul Concursului ”Nature as you see it” va cuprinde imaginile cele mai bune, din perspectiva juriului.

Organizatorii acestui proiect sunt Organizația Studenților pentru Natură, Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”, Ministerul Tineretului și Sportului.

Expoziția va fi deschisă accesului publicului începând cu 24 mai până în 6 iunie 2021, fotografiile putând fi admirate în spațiul de la etajul I al Casei de Cultură a Studenților, aripa est (se urcă scările de la intrarea principală în clădire).

Nu putem decât să ne bucurăm că și în acest an, continuăm acest minunat proiect, care mobilizează și încurajează exprimarea talentului tinerilor și studenților, într-o manieră plăcută și creativă, prin urmare, vă invităm să ne bucurăm cu toții vizualizând minunatele creații ale Naturii, surprinse prin intermediul diferitelor abordări fotografice!

SPECTACOL IN MEMORIAM OLDTIMER DIXIELAND BAND

Ne vom revedea în curând, la primul spectacol care deschide porțile publicului!

Marți, 25 mai 2021, începând cu ora 18.30, în Sala Europa, de la etajul al III-lea, Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” (Piața Lucian Blaga nr 1-3) va avea loc evenimentul ”IN MEMORIAM OLDTIMER DIXIELAND BAND”, conferință extraordinară dedicată acestei formații de jazz excepționale, care a făcut istorie!

Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”, Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Studențească ECO JAZZ NAPOCENSIS, în colaborare cu Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” & Opțional Jazz vă invită la Seara dedicată iubitorilor muzicii de jazz, care se vor bucura de frumoasele momente muzicale pregătite de orchestra OPȚIONAL JAZZ BAND.

Prezintă Dl. Mihai Pocișanu, care a coordonat trupa Oldtimer Dixiland Band și Dl. Profesor Ștefan Vannai.
Regia artistică: Ștefan Vannai
Regia tehnică: Lucian Revnic
Director CCS: Flavius Milășan

”Vă invităm cu bucurie să luați parte la primele evenimente organizate de Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, după o lungă perioadă în care restricțiile impuse de pandemie ne-au ținut departe unii de alții! A venit vremea mult așteptată, de a ne bucura împreună de evenimentele cultural-artistice și a simți emoția din sala de spectacole, de a aplauda împreună și a savura actul artistic într-o manieră directă, față în față cu artiștii. Vă așteptăm cu drag!” – Flavius Milășan, Director Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”

”Conferința Extraordinară IN MEMORIAM OLDTIMER DIXIELAND BAND” este un eveniment organizat în regim propriu de către instituția Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, conform Calendarului de Acțiuni pe anul în curs, aprobat de Ministerului Tineretului și Sportului.

Evenimentul se va desfășura conform normelor de siguranță sanitară impuse de autorități în scenariul verde (cu o incidență sub 1,5 cazuri la mia de locuitori), acestea însemnând purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile închise, spațiu între scaunele din sală, punerea la dispoziție a substanțelor și soluțiilor dezinfectante. Vă mulțumim!

Premieră spectacol de teatru DAWN WAY, de Oleg Bogaev

Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” și Teatrul Liber Imago vă invită Duminică, 23 mai, de la ora 19.00, la premiera spectacolului DAWN WAY, de Oleg Bogaev (text în traducerea doamnei Elvira Rîmbu), proiecție video a spectacolului înregistrat în 8 orașe din țară.

DAWN WAY este un spectacol eveniment desfășurat în premieră, la care au contribuit 8 trupe studențești de teatru din mai multe orașe din țară, Sibiu, Ploiești, Timișoara, București, Iași, Brașov, Craiova și Cluj-Napoca. Spectacolul va fi difuzat printr-o proiecție video, în sala Studio Imago, Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”, de la ora 19.00 și va dura cca 1 h 30 de minute, fără pauză.

Inițiatorul acestui proiect cultural național este Casa de Cultură a Studenților Craiova – prin contribuția generoasă și creativă a Doamnei Mirela Dișa, care a venit cu ideea unui parteneriat între casele de cultură ale studenților din țară, care să implice trupele de teatru din cadrul acestor instituții și să dea un suflu nou actului cultural transpus în scenă de tineri.

Un drum… o mașină venind în viteză… roțile scrâșnind pe asfalt… frână… un accident…… cineva a fost lovit… un înger zace sub roțile mașinii.

”Ce e de făcut?! Ce caută un înger aici?! Mai trăiește?! Are aripi! La ce i-o fi folosind aripile?!”

Și lista nedumeririlor continuă pe parcursul celor 16 scene, interpretate de cupluri sau grupuri de personaje, toate raportându-se la o situație, în general, similară – un accident pe un drum pustiu, în miezul nopții, care s-a sfârșit cu o victimă ce pare a fi un înger…

Adevărul este revelat în scena 15, când are loc dialogul între Dumnezeu și Diavol.

DAWN WAY, piesa scrisă de dramaturgul rus Oleg Bogaev este alcătuită din 16 scene, pe o tematică veche și mai actuală ca oricând, extrem de ofertantă ca diversitate și expresie artistică: veșnica luptă între bine și rău, umanitatea și expresia acesteia în viața de zi cu zi, tema alegerilor pe care le facem atunci când ne confruntăm cu situații limită. Mai simplu, spre a face o comparație sugestivă, ne aflăm cu toții în ”Grădina potecilor ce se bifurcă” a lui Jorge Luis Borges, toți fiind nevoiți să facem în viață, la un moment dat, o alegere a căii…
Întrebările care se pun sunt multe. Ce e de făcut? Este calea cea bună? Ce s-a întâmplat și mai ales cum e posibilă o asemenea situație? Cine e vinovat de producerea ei? Care sunt consecințele? Este cineva responsabil sau nu? Ce înseamnă umanitatea din noi? Mai există salvare? Un licăr de lumină în noi?

Vă invităm să descoperiți dumneavoastră, Spectatorul. Noi ne-am străduit cât am putut de bine să dăm viață scenică acestor întrebări.

Mădălin Balint și Maria Rădulescu, tinerii actori ai trupei Teatrul Liber Imago – CCS Cluj-Napoca, interpretează în acest spectacol scena 1 – Amantul și amanta și scena 6 – Soțul și soția.

”Acest proiect a însemnat o provocare pentru noi, venită după un an întreg de pauză, a fost așa… ca o cheie nouă dată unei Dacii vechi! Ne-am bucurat foarte mult de această oportunitate venită.” – Mădălin Balint

Ideea acestui proiect a pornit de la restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, care a forțat instituțiile de cultură să găsească soluții pentru a realiza actul artistic în condiții speciale, fără a avea la dispoziție resursele obișnuite. Totodată acest proiect reprezintă o ocazie unică de colaborare între instituții și oferă posibilitatea de a crea o comunitate culturală studențească.
Scopul proiectului, care se va finaliza în luna mai 2021, este acela de a trage un semnal de alarmă vis a vis de efectele generate de situația epidemiologică din țară, ce a contribuit la răcirea relațiilor dintre oameni. Dincolo de obstacole este foarte important ca, în această nouă realitate, fiecare persoană în parte să iasă din zona de confort și să își depășească limitele. (Comunicat de presă, Casa de Cultură a Studenților Craiova)

ASPECTE ORGANIZATORICE IMPORTANTE

Premiera spectacolului DAWN WAY va consta în proiecția video în sala studio Imago a Casei de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”, Duminică, 23 mai, începând cu ora 19.00 și se va desfășura conform normelor de siguranță sanitară impuse de autorități în scenariul verde (cu o incidență sub 1,5 cazuri la mia de locuitori), acestea însemnând purtarea obligatorie a măștii de protecție în spațiile închise, spațiu între scaunele din sală, punerea la dispoziție a substanțelor și soluțiilor dezinfectante.
Accesul la acest spectacol este gratuit și se va face în limita locurilor disponibile. Sala studio Imago are o capacitate redusă de locuri, de aceea vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră în prealabil, pe adresa de mail ccsclujnapoca@yahoo.com sau la telefon 0757-084.850.
Vă mulțumim!

MARTISOARE MUZICALE- CONCERT ON-LINE DE PRIMAVARA

  Început de primăvară: Mărțișor… demult, în antichitate, anul începea cu luna Martie, poate de aceea a ajuns până la noi numele său alintat – Mărțișor. Început de lună, de anotimp, de an, ce marca renașterea naturii și înnoirea ciclului vieții, a oamenilor; era vremea când se rosteau magice urări de BINE, SĂNĂTATE și BELȘUG, toate sub semnul IUBIRII și al unei VIEȚI pline de împliniri și rodiri… se dăruiau bănuți de aur și argint prinși în fire răsucite: alb–roșu, ofrandă de dragoste, pace, bunăstare, puritate și fertilitate. Noi, Corala VOCI TRANSILVANE, vă dăruim cu drag un buchet de mărțișoare muzicale, marcând astfel un nou început, o primenire atotcuprinzătoare, care să învingă, să încheie o prealungă și dureroasă perioadă. Prin cântecele noastre, dorim să reînviem SPERANȚA, BUCURIA și FERICIREA în sufletele și în viața dumneavoastră. LA MULȚI ANI!

DONEAZĂ SÂNGE – SALVEAZĂ VIEȚI
O campanie a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca
Cu sprijinul Organizației Studenților Mediciniști din UMF Cluj-Napoca
Am inițiat această campanie pentru a aduce în atenția publică cât de importantă este donarea de sânge, acest gest umanitar, îndreptat spre semenii noștri care au nevoie de sânge pentru a le fi salvată viața. Donarea de sânge reprezintă un act care nu presupune costuri, nu durează mult, nu este dureros, iar beneficiile pentru cei care au nevoie urgentă de sânge sunt imense, în multe cazuri fiind vorba de viață sau de moarte.
Campania nu are un termen de finalizare, pentru că actul de a dona sânge nu prespune un deadline… Din contră, este o acțiune voluntară, opțională, la îndemâna fiecăruia, care poate fi făcută oricând. De aceea, ne-am propus să venim cu acest îndemn, care este și sloganul campaniei: ”Donează sânge – salvează vieți”, pentru a aduce în atenție cât de importantă este donarea de sânge și a-i determina pe câți mai mulți să o facă!
 
 

CAMPANIE DE PREVENIRE ANTIDROG

Instituția Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” și Ministerul Tineretului și Sportului demarează o campanie antidrog, un program de prevenire și informare a categoriilor vulnerabile, privind riscurile pe termen scurt, mediu şi lung ale uzului şi dependenţei de droguri.
Anual, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) elaborează Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România (cu date din anul anterior), document de referinţă pentru specialiştii şi practicienii în domeniul drogurilor, pentru decidenţi şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen, studiu pe care îl puteți accesa la următorul link: http://ana.gov.ro/raportul-national-privind-situatia-drogurilor-in-romania-2020/


În România, în funcţie de grupa de vârstă, cele mai mari prevalenţe, indiferent de perioada de timp analizată, se înregistrează pe segmentul de vârstă 15-34 ani, conform raportului ANA.
De asemenea, disponibilitatea drogurilor ilegale a crescut în țară noastră, românii având astfel acces la ușor la substanțe interzise.
Cu scopul de a preveni consumul de droguri în România și de a informa tinerii despre riscul consumului de substanțe interzise, Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” dorește să se alăture acțiunilor și strategiilor naționale de prevenție a consumului de substanțe ilicite, prin informarea și atragerea atenției tinerilor asupra riscurilor la care aceștia se supun, de cele mai multe ori, în mod arbitrar și inconștient.


Și încă ceva: să nu-ți treacă prin cap că nu riști nimic dacă-i zici cuiva „hai încearcă și tu asta, să vezi ce mișto e”.
„Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, spune clar legea.
Sursă: https://www.vice.com/ro/article/pa94pk/la-ce-riscuri-penale-te-expui-in-romania-cand-o-arzi-pe-droguri