Ansamblul Folcloric Maghiar Ördögtérgye a fost înfiinţat în anul 1999 de către un grup de studenţi clujeni. Numele grupului provine dintr-un motiv al ornamentaţiei tradiţionale folosite la încodeierea ouălor de paşti în Transilvania, simbolizând renovarea timpului, pe baza concepţiilor cosmogoniei antice, care compară Universul cu oul generator de viaţă.
Odată cu trecerea în rândul formaţiilor studenţeşti din cadrul Casei de Cultură a Studenţilor, grupul s-a extins în mod considerabil, în prezent numărând cca. 60 de membri în trupa de avansaţi şi cea de începători. Direcţia artistică este realizată de József Both, fost dansator profesionist distins cu premiul „Tânăr Maestru al Artei Populare” acordat de statul ungar.
Din repertoriul ansamblului fac parte suite de dansuri din diferite sate din Bihor, Valea Nadăşului, Zona Huedin, Câmpia Transilvaniei, Zona Mureşului, Valea Târnavelor, Depresiunea Ciucului, Valea Trotuşului precum şi din regiunea Bishiş populată de minoritatea română din Ungaria. Activitatea de bază este reprezentată de însuşirea şi practicarea dansurilor în mod autentic, urmând tradiţia “jocului la şură”, de cele mai multe ori apelând în mod direct la bătrânii satului. Scopul principal al ansamblului Ördögtérgye este mai puţin reliefat în reprezentări scenice şi spectacole, întrucât se urmăreşte mai degrabă cunoaşterea şi practicarea dansurilor tradiţionale ale diferitelor etnii care caracterizează Transilvania (români, maghiari, romi). Astfel, ansamblul, prin activităţile desfăşurate, funcţionează ca o punte ideologică între diferite culturi şi generaţii precum şi între oamenii din mediul rural şi cel urban.
Începând de anul 2002, ansamblul îşi desfăşoară o mare parte a activităţilor în sălile Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2004 ansamblul organizează anual Festivalul de Muzică şi Dans Popular Maghiar, la care participă invitaţi din ţară, străinătate, precum şi bătrâni dansatori din sate.
Ansamblul folcloric şi-a primit numele de „ördögtérgye” de la un simbol tradiţional pictat pe ouăle de paşti în regiunile transilvănene, şi anume simbolul soarelui ce răsare, simbolul renaşterii.
Cei doi conducători ai grupului de dans, Both József şi Both Zsuzsa sunt dansatori profesionişti, premiaţi cu titlul „Maeştrii Tineri al Artei Populare”.
Pe lângă spectacolele din ţară şi străinătate dorim să ducem dansurile şi la maghiarii din diasporă, încercând să-i arătăm valorile propriei noastre tradiţii. Montajele noastre de dans acoperă dansuri româneşti, ţigăneşti şi dansuri populare maghiare din regiunile Micherechi, Călata, Câmpia Transilvaniei, Ţinutul Mureşului. Am pus pe scenă şi tradiţia de dans din zona Târnăveni, Ciuc de Nord şi Ghimeş.
Ansamblul Folcloric Ördögtérgye dansează şi cântă nu numai pentru public. Această cultură tradiţională este percepută de dansatorii noştri ca fiind proprie, o formă naturală de distracţiei luând exemplul de creare şi conservare a valorii de la oamenii bătrâni de la ţară.
Obiectivul Ansamblului Folcloric Ördögtérgye nu este să formeze dansatori profesionişti ci să promoveze şi să susţină moştenirea culturală autohtonă, a folclorului şi a tradiţiilor populare.
Ansamblul se bucură de succese în sate mai mici din ţară, astfel caută fiecare ocazie, când se organizează baluri, petreceri după măsurarea laptelui oilor, balul viei sau alte evenimente tradiţionale, unde se iveşte posibilitatea de a petrece timpul liber cu oamenii de la ţară care încă îşi păstrează tradiţiile. Fiindcă ansamblul este alcătuit din studenţi maghiari care studiază la Cluj, membrii ansamblului se schimbă continuu.
Ansamblul Ördögtérgye – grupa începătoare
Grupa începătoare este grupa unde fiecare participant primeşte ceva valoros, unde în loc de obiecte colectăm revelaţii, sentimente, fie vorba despre prietenii, relaţii, iubirea pentru dans, păstrarea tradiţiilor, crearea artistică, forme de auto-exprimare, sau pur şi simplu petrecere valoroasă. Alergăm la cursuri, la slujbă, de la mall-uri la fast-food-uri, dar între timp ne oprim, ne domolim, suntem împreună. De aceea s-a şi înfiinţat acest ansamblu. Avem între rândurile noastre studenţi, elevi din gimnaziu, oameni care lucrează, dansatori începători şi avansaţi. Dansul este legătura dintre noi, care ne aduce la un loc măcar de două ori în fiecare săptămână.
De ce dans popular? Pentru că această tradiţie este a noastră pe care trebuie să o ocrotim, să practicăm, conservăm un sistem de valori care este pe cale de dispariţie.
Pe lângă regăsirea celuilalt este totodată important ca, ceea ce prezentăm pe scenă să fie de valoare, de un nivel profesionist. Aceasta, luând în considerare natura fluctuantă a grupului, generează o sarcină şi o responsabilitate destul de mare. Cel mai bun prilej pentru a ajunge la asta sunt cantonamentele. Aici din materialul de dans învăţat în timpul anului se face un spectacol, respectiv gustăm puţin şi din dansurile care urmează să fie învăţate anul viitor.
Cantonament pentru grupul de avansaţi şi începători
Din păcate, în Ardeal nu există o forma de învăţământ sistematic al muzicii şi al dansului popular, care ar ajuta la prezervarea si cultivarea tradiţiilor populare. Această lipsă organizatorică se face simţită şi la nivelul recrutărilor de noi membrii pentru ansamblurile de dans popular. Asociaţia Ördögtérgye încearcă, prin organizarea de tabere şi cantonamente de dans popular să combată acest fenomen. Participanţii sunt repartizaţi în două grupuri, de multe ori localnicii fiind instructorii de dansuri şi cântece populare.
Experienţa acestor tabere a rezultat într-o creştere semnificativă a aptitudinilor participanţilor. De asemenea aceste tabere întăresc spiritul colectiv al participanţilor, rezultându-se de multe ori în prietenii între participanţi. Faptul că taberele se desfăşoară într-o arie mai restrânsă (într-un sat) pe durata a 7 – 10 zile, creşte eficienţa acestora. Din aceasta cauză taberele pe care le organizăm sunt vitale pentru ansamblul de dans popular Ördögtérgye.
Locaţiile cantonamentelor între 2003-2010
2000 – Lacu (avansaţi)
2001 – Răscruci (avansaţi)
2002 – Suatu (avansaţi)
2003 – Praid (începători), Răscruci (avansaţi)
2004 – Eliseni (începători), Stana (avansaţi)
2005 – Dârjiu (începători), Turea (avansaţi)
2006 – Cernat (începători), Hărănglab (avansaţi)
2007 – Cernat (începători), Hărănglab (avansaţi)
2008 – Dârjiu (începători), Lacu (avansaţi)
2009 – Ciumani (începători), Cluj Napoca (avansaţi)
2010 – Lacu (începători), Cluj Napoca (avansaţi)
Festivalul de Muzică şi Dans Popular
Ansamblul organizează anual, începând din 2004 Festivalul de Muzică şi Dans Popular.
Festivalurile se concentrează pe o zonă anumită, ce diferă de la an la an. În cei şase ani au fost evidenţiate zonele Târnavei, Călata, Câmpia Transilvaniei, zona Aiudului, Ghimeş, valea Mureşului. Invitaţii de gală al festivalului sunt bătrânii dansatori din aceste zone şi ansamblurile folclorice din oraş.
Ziua festivalului debutează cu program pentru copii, activităţi meşteşugăreşti, dansuri şi cântece, spectacol de copii. Aici cei mici au şansa să-şi încerce îndemânarea în mai multe activităţi: pâslare, pănuşă, împletire, ţesut, ceruire, răsucirea frânghiei.
Programul de după masă se adresează tinerilor şi adulţilor, cu cursuri de dans în două ore. Între timp sunt organizate expoziţii de fotografii, de pâslă. În holul Casei de Cultură este organizată o expoziţie cu vânzare a meşterilor artizani. Festivitatea de gală este urmată de petrecere cu taraf.
Coordonator grupă avansati, Both Jozsef: +4 0721.489646
Coordonator grupă începătoare, Miklos Sandor: +4 0747.773759
Manager: Peter Andras: +4 0727.788878
E-mail: ordogtergye@gmail.com
Facebook: Ördögtérgye Néptáncegyüttes
Site: http://ordogtergye.ro/